(+31) 36 2002 139 info@breingeheimen.nl

Leven in Nederland, Burgerschap voor het mbo

Eigen boeken samenstellen +++ Online studiedag volgen? +++ Studiedag op eigen locatie

Leven in Nederland, Burgerschap mbo

  • mbo
    € 19,90
  • Werkboek: 9789083094298 - (9789079815906 oud) - € 19,90
    Handleiding: 9789083055343 - (9789079815906 oud) - € 24,90
    Digitaal: 9789079815913 / 9789079815975 - € 19,90

Breingeheimen Leven in Nederland, Burgerschap mbo gaat over hoe studenten mee kunnen doen in de samenleving. Aan de hand van de kwalificatie-eisen krijgen ze informatie die ze in hun dagelijks leven kunnen gebruiken. Het werkboek is voorzien van QR-codes en url’s die linken naar nuttige websites waar studenten gebruik van kunnen maken. In de handleiding zijn links naar online filmpjes opgenomen die tijdens de lessen gebruikt kunnen worden. Een actuele en praktische methode.

Van het werkboek en de handleiding kunt u delen doorbladeren. Als u het werkboek doorbladert, ziet u in de inhoudsopgave alle onderwerpen.

Wilt u meer weten over het materiaal? Dan kunt u verder lezen, of via de knoppen hieronder een gratis proefles uit het werkboek en de handleiding downloaden. Kosteloos een docentenexemplaar van het werkboek aanvragen kan ook.

Lees meer »


Burgerschap mbo

Breingeheimen Leven in Nederland, Burgerschap mbo bestaat uit een werkboek voor studenten en een handleiding voor docenten. Het sluit aan bij de kwalificatie-eisen voor het mbo.

Economische dimensie
Hierbij hoort informatie over werk, omgaan met collega’s, ondernemen, belastingen, uitkeringen en toeslagen. Maar bijvoorbeeld ook omgaan met geld, kritisch consumeren en duurzaamheid.

Studenten leren in de lessen bijvoorbeeld vacaturesites te vinden en te gebruiken. Ze krijgen informatie over soorten contracten, maar leren ook dat ze een contract altijd eerst goed lezen voor ze het tekenen. Ze maken gebruik van een checklist en weten dat ze eventueel kunnen onderhandelen. De QR-codes in het werkboek verwijzen naar online informatie die ze ook in de toekomst kunnen gebruiken als ze met bepaalde situaties te maken krijgen.

Vitaal burgerschap
Gezond en fit zijn, zowel lichamelijk als geestelijk, is belangrijk voor studenten. Het is vaak bepalend voor hoe zij functioneren in de maatschappij. Sommige onderwerpen als gezond eten en drinken kunnen overkomen als overbodig, maar studenten kunnen er toch van profiteren. Niet iedere student krijgt van huis uit mee wat gezond eten is, wat het belang is van sport en bewegen, hoe je omgaat met seksualiteit en relaties, slechte gewoonten en verslavingen, en wat gezonde manieren zijn om je te ontspannen.

Politiek-juridische dimensie
Kritisch denken is de eerste les bij de politiek-juridische dimensie. In de democratische rechtsstaat hebben studenten vaardigheden nodig om informatie op waarde te schatten en hun eigen standpunt te vormen. De kernwaarden van de Nederlandse samenleving: vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit worden in verband gebracht met onze grondrechten. Er is daarbij onder meer aandacht voor seksuele diversiteit.

Studenten leren hoe de democratische rechtsstaat en de rechtspraak in elkaar zitten. Maar ook dat zij invloed kunnen uitoefenen op de politiek. Ze vergelijken hun eigen standpunten met die van politieke partijen, zodat zij meer bekend raken met de standpunten van politieke partijen en inzicht krijgen bij welke partijen hun opvattingen aansluiten.

Sociaal-maatschappelijke dimensie
De belangrijkste sociale vaardigheden komen hierbij aan bod. Ethisch en integer handelen, elkaar helpen, maar ook respectvol omgaan met elkaar zijn onderdeel van de lessen.

Doelen
Studenten voldoen aan hun inspanningsverplichting door goed mee te doen in de lessen en na iedere les na te gaan of zij voldoen aan de doelen bij die les. We hebben ervoor gekozen dat laagdrempelig te doen. Studenten geven bij ieder doel aan waar in hun werkboek ze de informatie die hoort bij het doel, terug kunnen vinden. Daarnaast kunnen ze vaak handige websites noteren die ze gebruikt hebben in de les of tegengekomen zijn bij het maken van een opdracht. Wilt u hogere eisen stellen aan uw studenten, of toetsen afnemen, dan staat dat u natuurlijk vrij.

Wilt u studenten meer lessen bieden die aansluiten bij Loopbaan en/of Burgerschap? Dan kunt u gebruik maken van onze andere lesmethoden voor het mbo. Bijvoorbeeld Breingeheimen Studievaardigheden, beroeps- en omgangscompetenties of Breingeheimen Sociale Vaardigheden mbo en onze Stageboeken.

Werkboek

Het werkboek is gedrukt in kleur met illustraties en foto’s. Het heeft 260 pagina's en bestaat uit 26 lessen. In het werkboek wordt gebruik gemaakt van QR-code en dynamische url's, om studenten gebruik te kunnen laten maken van online informatie. Het werkboek kan meerdere jaren worden gebruikt. Studenten kunnen het ook gebruiken als naslagwerk voor dingen die ze in hun dagelijks leven tegenkomen.

Studenten kunnen het werkboek bestellen via schoolboekleveranciers en boekhandels.

Handleiding

De handleiding is ook in kleur gedrukt en bevat illustraties en foto's. De handleiding heeft 136 pagina's en bevat voor alle lessen lesvoorstellen met groepsopdrachten, individuele opdrachten en antwoordmodellen. Met minimale voorbereidingstijd geeft u levendige lessen waarin gebruik gemaakt wordt van activerende werkvormen.

Digitaal

Breingeheimen Leven in Nederland, Burgerschap mbo is ook interactief digitaal beschikbaar.

Nieuws, acties en gratis lessen?

Schrijf u in voor de Breingeheimen nieuwsbrief.