(+31) 36 2002 139 info@breingeheimen.nl

Sociale vaardigheden vmbo

Breingeheimen studiedag +++ Eigen boeken samenstellen +++ Nationaal Programma Onderwijs Studievaardigheden +++ Nationaal Programma Onderwijs Sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden vmbo

  • vmbo klas 1/2
    € 16,90
  • Werkboek: 9789079815630 - € 16,90
    Handleiding: 9789083234915 - € 24,90
    Digitaal: 9789083094212 / 9789083094229 - € 16,90

Sociale vaardigheden zijn belangrijk. Het leren van goede omgangsvormen helpt leerlingen om beter met elkaar en hun omgeving om te gaan. Breingeheimen Sociale vaardigheden vmbo is praktijkgericht en sluit goed aan bij de niveaus basis, kader en gemengde leerweg.

Onderwerpen die in dit boek behandeld worden:

• Hoe maak je vrienden op je nieuwe school?
• Wanneer voel jij je goed in de klas?
• Hoe zijn jouw klasgenoten?
• Hoe ben jij?
• Wat hoort wel en niet bij sociaal zijn?
• Wat doe je als je boos bent?
• Hoe los je ruzies op?
• Hoe luister je?
• Hoe kom je op voor jezelf?
• Welke risico’s neem je wel of niet?
En nog veel meer...

Van het werkboek en de handleiding kunt u delen doorbladeren. Als u het werkboek doorbladert, ziet u in de inhoudsopgave alle onderwerpen.

Lees meer »


Sociale vaardigheden vmbo

Goed omgaan met anderen
Werken met deze lesmethode geeft leerlingen meer inzicht in hoe zij zelf zijn en hoe anderen zijn. Er worden praktische tips gegeven voor bijvoorbeeld het oplossen van problemen en het omgaan met ruzie en boosheid.

Goed kunnen omgaan met anderen is niet alleen leuk, maar helpt leerlingen ook om beter te kunnen leren in de klas, blijkt bovendien uit onderzoek. Alle reden om ermee aan de slag te gaan!

LOB (Loopbaanoriëntatie en -begeleiding)
In het werkboek komen ook onderwerpen aan bod die u voor de start van LOB kunt gebruiken. Bijvoorbeeld de les Zo ben ik! waarin leerlingen nadenken over wat ze leuk vinden, waar ze goed en niet goed in zijn en hoe ze ergens beter in kunnen worden. Ze bedenken vervolgens welk beroep of werk hen leuk lijkt, waarom dat zo is en welke opleiding ze er voor nodig hebben.

1. Capaciteitenreflectie: Wat kan ik?
Zo ben ik, thema 3 les 1
Overal sociaal!, thema 3 les 2

2. Motievenreflectie: Wat wil ik, wat zijn mijn drijfveren?
Zo ben ik, thema 3 les 1

3. Werkexploratie: Welk soort werk past bij mij?
Overal sociaal!, thema 3 les 2
Een beroep kiezen, thema 8 les 1

4. Loopbaanplanning: Wat weet ik al? Wat heb ik nog meer nodig?
Zo ben ik, thema 3 les 1
Beslissen voor je toekomst, thema 8 les 3

Daarnaast maakt netwerken deel uit van de lessen (thema 8, les 2).

Werkboek

Het werkboek Breingeheimen Sociale vaardigheden vmbo is gedrukt in kleur met illustraties en foto’s. Het heeft 104 pagina's en bestaat uit 23 lessen. Het werkboek bevat opdrachten voor leerlingen. Maar ook "Breingeheimen", korte stukjes tekst met relevante, meestal wetenschappelijke informatie, die aansluit bij het onderwerp van de les.

Het werkboek bevat veel informatie en opdrachten en is geschikt om één of twee jaar mee te werken.

Handleiding

De handleiding Breingeheimen Sociale vaardigheden vmbo heeft 140 pagina's en bevat lesvoorstellen voor alle lessen.

De lesvoorstellen uit de handleiding helpen u de lessen te geven met minimale voorbereidingstijd. Weten, Ervaren, Doen en Begrijpen zijn de vaste onderdelen van de lessen. De leerlingen oefenen met activerende opdrachten de vaardigheden die centraal staan in de les. In het inleidende onderdeel Weten kunt u ook filmpjes gebruiken. Filmpjeslijsten kunt u bij ons opvragen.

Groepsactiviteiten en zelfstandig werken
In de handleiding treft u in alle lessen groepsactiviteiten voor leerlingen aan om positief gedrag te stimuleren. Naast groepsactiviteiten werken de leerlingen aan opdrachten die ze zelfstandig kunnen uitvoeren.

Studiedag
Met de handleiding kunt u zelfstandig aan de slag. Een studiedag of -middag volgen is niet verplicht. Toch raden wij u aan om een studiedag te volgen. U kunt dan op een leuke manier kennis maken met de handleiding en makkelijker van start gaan. Meer informatie over studiedagen vindt u hier.

Digitaal

Van Breingeheimen Sociale vaardigheden vmbo is op dit moment een eenvoudige digitale versie beschikbaar. Naar verwachting is het interactieve digitale materiaal vanaf april 2021 leverbaar.

Nieuws, acties en gratis lessen?

Schrijf u in voor de Breingeheimen nieuwsbrief.