Via Mijn Breingeheimen kunt u ons lesmateriaal digitaal gebruiken.

Studievaardigheden III digitaal 

0 titel(s)

Uw winkelwagen is leeg

Account functies

 digitaal
  • Werkboek full color
  • Opdrachten opgeven
  • Antwoorden bekijken
  • Eigen opdrachten maken
  • Notities privé en publiek
  • Voortgang klassen bekijken
  • En nog veel meer...

Breingeheimen Studievaardigheden III digitaal

Voor klas 3 en 4 mavo, havo, atheneum en gymnasium (vwo)
De digitale methode Breingeheimen Studievaardigheden III wordt online gebruikt. Leerlingen werken via een leerlingenaccount in hun werkboek. Hun accounts worden gekoppeld aan een docentenaccount. In het docentenaccount zijn voor de docent een handleiding en het werkboek beschikbaar. Meer informatie over de digitale omgeving en de mogelijkheden daarvan leest u hier.

In Breingeheimen Studievaardigheden III wordt dieper ingegaan op diverse leerstrategieën en worden nieuwe leertips gegeven.

Onderwerpen die in Breingeheimen Studievaardigheden III aan bod komen zijn:
• je brein ontwikkelen
• leren, emoties, Facebook, plannen en meer
• 46 tips en trucs om beter te onthouden
• creatief problemen oplossen
• logisch denken, argumenteren, discussiëren, debatteren en interviewen
• gezond leven: je goed voelen en beter presteren
• intelligentie en talenten ontwikkelen
• doelen bereiken
en nog veel meer…

Efficiënter en leuker leren
Door het hele boek heen krijgen leerlingen informatie om efficiënter - en vaak ook leuker - te leren. Veel van die informatie komt voort uit ervaringen van mensen door de eeuwen heen. Maar ook heel wat aanbevolen manieren om te leren zijn wetenschappelijk onderzocht en efficiënt bevonden. Zo is leren niet alleen een kwestie van concentreren en inspannen, maar ook van ontspannen. In onderzoeken is bijvoorbeeld aangetoond dat een kort slaapje direct na het leren - maar vooral ook de nacht na het leren goed slapen - helpt om informatie vast te leggen in het brein.

46 bekende en minder bekende tips en trucs zijn kort samengevat en bij elkaar gezet voor een snel overzicht. De overige leerstrategieën zijn verspreid over de lessen in het boek. Leerlingen kunnen daaruit putten voor afwisseling bij het leren en voor betere leerresultaten.

Creativiteit stimuleren
Naast logisch denken speelt creativiteit een belangrijke rol in onze samenleving. Grote en kleine ontdekkingen zijn vaak een samenspel van zowel langdurig onderzoek - waarbij logisch denken de boventoon voert - als creativiteit waardoor de feiten in een nieuw verband worden gezien. Het fenomeen 'inzicht' heeft hiermee te maken.

De leerlingen laten in de lessen over creativiteit flink hun hersenen kraken! Allereerst met optische illusies, maar ook met denkraadsels uit de oudheid en het bedenken van nieuwe toepassingen van alledaagse voorwerpen.

Leren argumenteren
Lessen in logisch redeneren en argumenteren werken effectief, blijkt uit onderzoek. Zijn de leerlingen het bijvoorbeeld niet eens tijdens een debat of discussie, dan betekent het dat ze moeten proberen elkaars mening met tegenargumenten te weerleggen. Daardoor oefenen ze hun logisch denken en argumentatievaardigheden.

Denkfouten herkennen zoals zwart-wit denken en generaliseren, maakt deel uit van logisch denken en objectief kunnen redeneren. Belangrijke vaardigheden die leerlingen nodig hebben als ze verder studeren, maar ook voor praktische situaties in het dagelijks leven. Lessen in logisch denken zouden volgens onderzoek zelfs het IQ kunnen verhogen.

Gezond leven en Facebookstress
Gezond leven en gezond omgaan met de sociale media is van belang om in balans te blijven. Veel jongeren krijgen een overdosis Facebook of andere sociale media. Om te testen of ze er verslaafd aan zijn kunnen ze de Facebookverslavingstest doen die ontworpen is door wetenschappers. Gezond omgaan met de nieuwe media is een onderwerp dat ter sprake komt.

Werkboek Breingeheimen Studievaardigheden III

De informatie die leerlingen in het werkboek krijgen:
• geeft inzicht in hoe de hersenen werken en hoe ze het meest effectief kunnen leren
• onderbouwt een aantal leerstrategieën die al in het onderwijs worden toegepast
• voegt nieuwe leerstrategieën toe


Handleiding Breingeheimen Studievaardigheden III

De handleiding bevat lesvoorstellen voor 27 lessen. Door de lesvoorstellen te gebruiken, haalt u eenvoudig en zonder veel voorbereidingstijd het beste uit de lessen.

Iedere les is opgebouwd uit de onderdelen Weten, Ervaren, Doen en Begrijpen. Door de activiteiten die hierbij horen, krijgen de leerlingen grip op de vaardigheid die centraal staat in de les.

Groepsactiviteiten en zelfstandig werken
In de handleiding treft u in vrijwel iedere les groepsactiviteiten voor leerlingen aan om:

• samen een activiteit te ondernemen
• samen een probleem op te lossen
• van gedachten te wisselen
• informatie uit te wisselen
• elkaar te inspireren en te motiveren

Groepsactiviteiten bevorderen dat leerlingen samenwerken, van elkaar leren en goed met elkaar omgaan. Voor leren is dat ook van belang. Uit onderzoek blijkt dat goede relaties in de klas de leerprestaties bevorderen.
Naast groepsactiviteiten werken de leerlingen in iedere les aan opdrachten die ze zelfstandig kunnen uitvoeren.

Studiedag
Een studiedag of -middag volgen is niet verplicht. Toch raden wij u aan om een studiedag te volgen. U kunt dan op een leuke manier kennis maken met het materiaal en makkelijker van start gaan. Een studiemiddag op uw school (minimaal zes deelnemers) organiseert u al voor
€ 70,- per persoon, een docentenaccount (schooljaarlicentie) is inbegrepen. De duur van een studiemiddag op locatie is drie uur.

U kunt ook deelnemen aan een open studiedag met docenten van andere scholen. Meer informatie over studiedagen vindt u hier.

Bestellen
Het materiaal van Breingeheimen kunt u bestellen in onze webshop, maar ook via (school)boekleveranciers. Tegen een kleine meerprijs bestelt u voor leerlingen een combipakket dat bestaat uit een leerlingenaccount en het papieren werkboek. Het papieren boek kunnen zij dan bijvoorbeeld als naslagwerk voor latere jaren bewaren.


 

Prijzen Breingeheimen Digitaal - Studievaardigheden III digitaal

  Schooljaarlicentie
(max. 1 augustus t/m 31 juli)
Combipakket
(met papieren versie)
Leerlingenlicentie € 16,90 € 19,90
Docentenlicentie € 16,90