Via Mijn Breingeheimen kunt u ons lesmateriaal digitaal gebruiken.

Leven in Nederland, Burgerschap MBO 

0 titel(s)

Uw winkelwagen is leeg

Bekijk bladerboek
Bekijk handleiding

Werkboek specificaties

Digitaal

Breingeheimen Leven in Nederland, Burgerschap MBO
Schooljaarlicentie werkboek (1 augustus t/m 31 juli) € 19,90
Docentenlicentie digitaal (schooljaar) (account incl. digitale handleiding en werkboek) € 19,90
Combipakket schooljaar (werkboek gedrukt + digitaal) € 28,90

Breingeheimen Leven in Nederland, Burgerschap MBO

Leven in Nederland gaat over hoe studenten mee kunnen doen in de samenleving. Aan de hand van de kwalificatie-eisen krijgen ze informatie die ze in hun dagelijks leven kunnen gebruiken. Het werkboek is voorzien van QR-codes en URL’s die linken naar nuttige websites waar studenten gebruik van kunnen maken. In de handleiding zijn links naar online filmpjes opgenomen die tijdens de lessen gebruikt kunnen worden. U kunt een gratis proefles downloaden om een indruk te krijgen en een les uit te proberen met uw studenten.

Doelen

Studenten voldoen aan hun inspanningsverplichting door goed mee te doen in de lessen en na iedere les na te gaan of zij voldoen aan de doelen bij die les. We hebben ervoor gekozen dat laagdrempelig te doen. Studenten geven bij ieder doel aan waar in het boek ze de informatie die hoort bij het doel, terug kunnen vinden. Daarnaast kunnen ze vaak handige websites noteren die ze gebruikt hebben in de les of tegengekomen zijn bij het maken van een opdracht. Wilt u hogere eisen stellen aan uw studenten, dan staat dat u natuurlijk vrij.

Economische dimensie

Hierbij hoort informatie over werk, omgaan met collega’s, ondernemen, belastingen, uitkeringen en toeslagen. Maar bijvoorbeeld ook omgaan met geld, kritisch consumeren en duurzaamheid.

Studenten leren in de lessen bijvoorbeeld vacaturesites te vinden en te gebruiken. Ze krijgen informatie over soorten contracten, maar leren ook dat ze een contract altijd eerst goed lezen voor ze het tekenen. Ze maken gebruik van een checklist en weten dat ze eventueel kunnen onderhandelen. De QR-codes in het werkboek verwijzen naar online informatie die ze ook in de toekomst kunnen gebruiken als ze met bepaalde situaties te maken krijgen.

Vitaal burgerschap

Gezond en fit zijn, zowel lichamelijk als geestelijk, is belangrijk voor studenten. Het is vaak bepalend voor hoe zij functioneren in de maatschappij. Sommige onderwerpen als gezond eten en drinken kunnen overkomen als overbodig, maar studenten kunnen er toch van profiteren. Niet iedere student krijgt van huis uit mee wat gezond eten is, wat het belang is van sport en bewegen, hoe je omgaat met seksualiteit en relaties, slechte gewoonten en verslavingen, en wat gezonde manieren zijn om je te ontspannen.

Politiek-juridische dimensie

Kritisch denken is de eerste les bij de politiek-juridische dimensie. In de democratische rechtsstaat hebben studenten vaardigheden nodig om informatie op waarde te schatten en hun eigen standpunt te vormen. De kernwaarden van de Nederlandse samenleving: vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit worden in verband gebracht met onze grondrechten. Er is daarbij onder meer aandacht voor seksuele diversiteit.

Studenten leren hoe de democratische rechtsstaat en de rechtspraak in elkaar zitten. Maar ook dat zij invloed kunnen uitoefenen op de politiek. Ze vergelijken hun eigen standpunten met die van politieke partijen, zodat zij meer bekend raken met de standpunten van politieke partijen en inzicht krijgen bij welke partijen hun opvattingen aansluiten.

Sociaal-maatschappelijke dimensie

De belangrijkste sociale vaardigheden komen hierbij aan bod. Ethisch en integer handelen, elkaar helpen, maar ook respectvol omgaan met elkaar zijn onderdeel van de lessen.

Wilt u studenten meer lessen bieden die aansluiten bij burgerschap? Dan kunt u gebruik maken van onze andere lesmethoden voor het MBO. Bijvoorbeeld Breingeheimen Studievaardigheden, beroeps- en omgangscompetenties of Breingeheimen Sociale Vaardigheden MBO. U kunt ook gebruik maken van onze Stageboeken.